[...] odżywczym z tej grupy są między innymi kwas askorbinowy (witamina C) oraz cholekalcyferol (witamina D3) Jak witamina D3 wzmacnia organizm? Spektrum funkcji witaminy D3 w organizmie, a także sposób metabolizowania jej, są niepowtarzalne w tej grupie substancji odżywczych. Pierwszą cechą, która świadczy o szczególnej roli cholekalcyferolu w [...]
[...] przesłanki na pewne interakcje z niektórymi preparatami farmaceutycznymi. Nie łączyć suplementów z witaminą C z jej źródłami spożywczymi Witamina C nie jest magazynowana w organizmie i wymaga systematycznego dostarczania w ciągu dnia. W związku z tym, poza dopasowaniem wielkości dawkowania do zapotrzebowania, dla uzyskania jak największej [...]
Infekcje niezależnie od źródła ani od miejsca „ataku” w organizmie, obniżają efektywność w nauce, pracy oraz sporcie. Pogarszają samopoczucie psychiczne, ograniczają funkcje motoryczne i często wywołują ból. Zniechęcają przez to do dobrowolnych aktywności oraz wychodzenia z domu i spotykania się z ludźmi. Niektóre osoby wydają się wykazywać [...]
[...] szacuje się na minimum 15 µg dziennie dla osób dorosłych. Jest to jednak witamina często niedoborowa zwłaszcza w krajach Europy Środkowej, a przy obecnych deficytach w organizmie dawkowanie należy zwiększyć. Poprawę poziomu metabolitu witaminy D we krwi przynieść może regularna konsumpcja tłustych ryb, jaj i grzybów oraz systematyczna [...]
[...] substancji aktywnej do komórek. Czym się różnią suplementy z witaminą C? Na rynku suplementów diety dostępnych jest kilka rodzajów produktów uzupełniających witaminę C w organizmie. Spośród szerokiego spektrum możliwości wybrać można m.in. dostosowaną do własnej wygody formę fizyczną produktu (proszek / kapsułki / tabletki / tabletki musujące [...]
[...] kwasów omega-3 Kwasy omega-3 to kwasy tłuszczowe o niebagatelnym znaczeniu dla rozwoju organizmu w pierwszej połowie życia i utrzymania zdrowia wszystkich narządów w organizmie w drugiej połowie życia. Zaniedbywanie poziomu ich konsumpcji może mieć negatywne konsekwencje zarówno w kontekście funkcjonowania organów, które pracują [...]
[...] jelitowych. Substancje wytwarzane przez te bakterie stanowią fizyczną warstwę ochronną przed patogenami z jelit, a także uczestniczą w komunikacji z innymi układami w organizmie, wspierając odporność zarówno nabytą, jak i wrodzoną. Warto zaznaczyć tutaj, że wymienione wcześniej czynniki wpływające na większą zapadalność na przeziębienia [...]
[...] zwierzęcych produktów spożywczych zalicza się z kolei: podroby, jaja, czy niektóre przetwory mleczne. Filo- i menachinony charakteryzują się długim okresem półtrwania w organizmie po spożyciu, tzn. czasem, po którym oznacza się moment „zużycia” połowy wyjściowej ilości. Pewne ilości witaminy K wytwarzają również bakterie jelitowe, jednak [...]
[...] po jednorazowym wyjściu na tzw. cheat meal’a, można zaobserwować na swojej twarzy wypryski, czy spuchniętą buzie po przebudzeniu, co jest konsekwencją zatrzymania wody w organizmie, po zbyt wysokim spożyciu sodu. Jednak najbardziej niebezpieczne dla urody, a głównie zdrowia jest opieranie swojej diety o produkty przetworzone i fast foody. [...]
[...] które mogą utrudnić Ci radzenie sobie ze stresem. W Twojej diecie jest za mało magnezu Magnez odpowiada za ponad trzysta reakcji chemicznych zachodzących w Twoim organizmie, które wpływają na funkcjonowanie mózgu, nerwów, serca i mięśni. Jego niedobór może zaburzyć te procesy i przyczynić się do stanów depresyjnych. Jak uzupełnić [...]
Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
[...] takimi jak bieganie czy rower albo ze sportami drużynowymi. Podsumowanie Podobnie jak podczas innych ćwiczeń, trenując siłowo, sprawiamy, że poprawia się przepływ krwi w organizmie, lepiej oddychamy, wzmacniamy mięśnie, a także wyciszamy umysł i jesteśmy bardziej obecni. Źródło: [...]
[...] pokarmowego związane ze stresem Układ pokarmowy jest wraz z układem nerwowym, czy sercowo-naczyniowym, najbardziej narażonym na choroby o podłożu stresowym układem w organizmie. W kontekście układu pokarmowego do najczęstszych zaburzeń zalicza się syndrom jelita drażliwego (IBS), czy wrzody żołądka. Ponadto dojść może do dysbiozy [...]
[...] tłuszczowe, czy skrobię na glukozę). W każdej z grup występują na przykład wyspecjalizowane hydrolazy, które stanowią najbardziej liczną i zróżnicowaną kategorię enzymów w organizmie. W suplementach diety co prawda nie występują te same enzymy, co w przewodzie pokarmowym, jednak często pełnią te same funkcje. Preparaty te tworzone są na bazie [...]
Obecnymi czasy poziom kortyzolu w organizmie człowieka wzrasta, co zostało powiązane z obniżeniem poziomu testosteronu. Nic w tym dziwnego, gdyż oba hormony zależne są od siebie, a utrzymanie odpowiedniego ratio testosteron-kortyzol powinno być na uwadze każdej osoby dbającej o zdrowie metaboliczne, jak i sylwetkę, czy libido. Badanie [...]
[...] składniki odżywcze w energię. Zbadano, że gdy podano go zwierzętom, wzrósł ich wydatek energetyczny i zaczęły tracić na wadze. Czy taki sam mechanizm zachodzi w ludzkim organizmie? Naukowcy przeprowadzili badanie na 228 Koreańczykach w wieku ok. 41 lat, których BMI wynosiło 30 lub więcej. Przez okres 20 tygodni otrzymywali oni o 600 kcal [...]
[...] stanu zdrowia jamy ustnej. Jedno z badań wykazało, że po umyciu zębów uczestnicy zauważyli wzrost produkcji śliny w ciągu 5 minut. Ślina pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie pomaga rozkładać jedzenie i działa antybakteryjnie. Umyj zęby pastą z fluorem, zabezpieczając przy okazji szkliwo przed kwasami zawartymi w jedzeniu. Nie należy [...]
[...] bardziej złożonych. Wchodzi w skład tej samej rodziny wirusów, co wirus paragrypy, czy świnki i odry. Syncytium w nazwie RSV odnosi się do sposobu, w jaki namnaża się on w organizmie żywiciela - poprzez łączenie się pojedynczych komórek tworzy on specyficzne skupiska. Łatwo przenosi się między ludźmi drogą kropelkową, a na różnych [...]
[...] to potoczna nazwa na zaburzenie stanu zdrowia wywołane infekcją, uprzykrzające życie najczęściej w okresie od jesieni do wiosny, kiedy to np. ubożeją zapasy witaminy D w organizmie. Z reguły są to infekcje wirusowe, a do grona wirusów odpowiedzialnych za nasze złe samopoczucie zalicza się m.in. rinowirusy (najbardziej powszechne), ale również [...]
Wydzielanie w organizmie człowieka kwasu mlekowego jest następstwem wysiłku o charakterze beztlenowym. Okazuje się, że nie tylko pełni on funkcję ochronną dla mięśni, ale wykazuje również działanie wspomagając komórki w walce z procesami starzenia oraz działaniem wolnych rodników. Badanie Naukowcy zaaplikowali myszom 1 g mleczanu sodu na 1 kg masy [...]